Hoe alles begon


de spiegel die kinderen heet

Ik weet het nog goed


10 jaar geleden was ik in verwachting van een klein jongetje. Sensitief ben ik zelf ook altijd geweest, en alles in mij vertelde me dat dit kind mijn wereld, en die van anderen op zijn kop zou zetten. Natuurlijk niet wetende wat er komen zou.


Tijdens het opgroeien en de opvoeding deed ik alles volgens het boekje, want zo hoorde dat toch eenmaal? En laat dat volgens het boekje nou haaks op dit kind bleken te staan. Bij alles ging hij in de ankers, en liet hij mij zien meer mn gevoel dan de boeken te volgen.

Had hij een weerwoord, reageerde lichamelijk op overprikkeling en stress, met als gevolg een grote portie wanhoop. Tot overmaat van ramp deed de omgeving deed er ook nog een schepje boven op. Goed bedoeld maar zonder resultaat. 


Tijdens dit aanmodderen begon mijn reis. Naar binnen en naar wie ik was. Paste dat "volgens het boekje" wel bij wie ik was, en wat ik wilde uitdragen in mijn leven en dat van de kinderen. Was dit niet gewoon een spiegel naar mijzelf, en de start van de innerlijke groei en bewustwording. 


Liet hij mij haarscherp zien dat ik alles behalve verbonden was met mijn diepste zijn.

Deze jongen kon mij lezen tot op mijn ziel.


En had er geen moeite mee dit ieder gewenst moment te laten zien. Vooral wanneer het allemaal even niet uitkwam. Zoals met bijvoorbeeld het "naar school" gaan.


Hij had besloten er geen doekjes om te winden en alles wat onrechtvaardig was direct aan de kaak te stellen. Ik snap hem! Deze heb ik namelijk ook erg sterk. Alleen een tikkeltje doseren hoe dit aan te vliegen kan wellicht geen kwaad.


Tijdens dit proces prikte hij alles bij mij aan. Dromen, wensen, angsten, en onzekerheden. Het volle pakket zonder schaamte. 

Hij liet mij zien, te kijken naar waar ik echt in geloof. Waar mijn zielsverlangen liggen en waar mijn zwakke en donkere plekken op het gebied van ouderschap en persoonlijke groei zich bevinden.

Groeien en buiten de comfort leven, en dat doet soms pijn. Los laten en afscheid nemen van overtuigingen en situaties die niet meer passend zijn. 

En als klap op de vuurpijl, deed zijn baby broertje daar nog een schepje boven op. 


En daar begon de reis


Naar mate hij groeide, en ik, vonden we daarbij hulp en maniertjes in onze creativiteit en omgeving die ons meer steun en groei brachten in ons proces.


Ieder op zijn eigen manier en tempo maar met een duidelijk doel voor ogen.

We begonnen met een positieve en creative manier te kijken naar de mogelijkheden die we wel hadden en die in onszelf zaten. In plaats van de regie en de macht in de handen van anderer te leggen. Wat onze grote resultaten leverde 


Verbinden met onszelf en elkaar, werd de band sterker en voelde we elkaar haarfijn aan. Iedereen kwam meer in zijn authentieke kracht en zelf te staan, waardoor de hobbels op ons pad met meer gemak genomen konden worden. Ik kon mijn kinderen lezen en zij mij.


Wat resulteerde ik dat ik nog voor hij actie wilde nemen, met hem in gesprek kon gaan om de opties samen te onderzoeken en bespreken die passend waren voor dat moment. En aansloten bij wie wij voelde te zijn. 

In overleg en vanuit de wens van henzelf, met wederzijds respect. "Mama ik wil de wereld veranderen."


Was een uitspraak waar we het veel over hebben gehad, en nog steeds. Het idee dat alles er mag en kan zijn. Grenzeloos dromen met een vleugje rechtvaardigheid, openheid en eerlijkheid. Dat is wat zijn ziel verlangde en nog steeds verlangt.


We hebben wat gepraat hij en ik. Over de wensen die hij had, en hoe hij met zijn jonge leeftijd dan toch een aantal zaken kon veranderen in het hoogste goed voor hemzelf, en andere kinderen met veel creativiteit en ruim bewustzijn. En die zich door de omgeving vaak niet begrepen voelen. En tegelijk de weerstand voelen zich aan te passen en zo de eigen identiteit te verliezen.

Het bijzonderen van dit proces vind ik, dat wanneer je de tijd neemt, stil staat en verbind. En goed naar elkaar luistert het alles vertelt over jezelf. Als je t maar horen wil en zien.

Niet bang bent voor wat je ziet en niet oordeelt over jezlef en de ander. Het er gewoon laten zijn. Net als de emotie die erbij komt kijken.  


We hebben het niet geleerd en weten soms niet hoe. En het afleren en aanleren kost tijd. Het is pijnlijk, moeilijk en vermoeiend. Maar het kan je ook veel opleveren.  En gooi dan ook niet direct na een dag de handdoek in de ring, maar zet door.


Er kwam een moment dat we gingen zitten. Hij en ik en dat we een keuze moesten maken. Door gaan of stoppen. Doorgaan met het harde werken voor authenticiteit en liefde. Zijn wie je bent of stoppen en alle gordijnen weer dicht trekken. We waren moe en even was er een moment dat we niet meer wisten hoe verder te gaan. 


De strijd werd moeilijker en er waren momenten dat ik het gevoel had tussen twee werelden te staan. Hij en ik … weten wat voor ons waar is, maar niet weten of het lukt dit te kunnen zijn. 


Maar de ziel gaat waar liefde is, dus we gingen er voor!


Hij en ik, ik en hij, pinky zweerde dat we het verschil gingen maken. Voor onszelf en voor iedereen met de dezelfde wens. Die wellicht niet de kracht hebben gevoeld om door te vechten zoal wij die wel voelde. en te laten zien dat iedereen dit kan. in je kracht staan op opkomen voor jouw waarheid.  

De eerste mijlpaal was een feit


Hij had besloten in gevecht te gaan met het schoolsysteem. Niet meer te gaan en over alles in discussie te gaan. Ik adviseerde hem uiteraard om eerst iets kleins aan te pakken omdat dit wel erg ambitieus was.


Toen werd het een brief aan de makers van de schoolboeken. Of ze de inhoud konden herzien. En hiermee meer vrijheid te laten voor de intrepetatie van de kinderen. Ze zouden, volgens hem,  de kinderen verkeerd voorlichten en weinig ruimte houden voor eigen inbreng en creativiteit.


Daar sta je dan als ouder met een kind dat leerplichtig is volgens de wet, alles in twijfel trekt. En ergens diep van binnen voel je dat hij gelijk heeft. Believe and make your wish come true

Hierbij omschrijf ik een stukje van de reis die wij gemaakt hebben.  


Een reis met kinderen met een ruim en creatief bewustzijn, een nieuwertijds geest, en hoe dit functioneert in het bestaande systeem. Waarbij ook de ouders geconfronteerd worden met oude patronen en overtuigingen. En we met elkaar werken naar een nieuwe tijd. 


Natuurlijk kan ik nog tal van voorbeelden en situaties beschrijven waarin groei en ontwikkeling heeft plaats gevonden, en deze zal ik ook zeker delen op deze website.


Want net als mijn avontuur weet ik dat er vele zijn die met gelijke situaties te maken hebben. Voelen dat hun ziel spreekt, en soms de uitweg niet meer zien. Niet meer weten welke stappen te zetten of langzaam het geloof beginnen te verliezen.


'The Wish Bottles'


Een van de dingen waar wij de afgelopen jaren gebruik van hebben gemaakt is affirmaties en visualisatie. Zichtbaar en tastbaar maken van wat gezien en getransformeerd wil worden. Om verder te kunnen ontwikkelen, bewust te worden en te kunnen groeien. Dit werden de "Wish Bottles" Een zelf ingerichte fles met een wens of een verlangen. Waarna deze in haalbare doelen werd opgeknipt en stapje voor stapje werden gerealiseerd.


Net als deze site. Uiteraard hebben wij gaande weg ook gebruik gemaakt van andere holistische materialen. Denk hierbij aan edelestenen en aromatherapie.


En graag neem ik jullie bij 'A Wish in a Bottle' dan ook mee. In ons verhaal en hoe wij denken dat t anders kan, en anderen daarmee kunnen inspireren ook hun hart te volgens


Laten zien dat alles mogelijk is als je er maar in gelooft en de stappen zet die jou brengen waar je moet zijn.

unsplash